Du er her:

Oscar-nominert regissør holder gjesteforelesning

Klikk for stort bildeJoshua Oppenheimer Daniel Bergeron, 2015

 

 

 

 

 

 

 

Onsdag 27. april kommer den prisbelønte filmregissøren Joshua Oppenheimer på besøk til Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg. På timeplanen står forelesning og veiledning av studentene. I forkant av forelesningen blir det åpen visning av Oppenheimers filmer ved Svolvær Filmteater og Nordland kunst- og filmfagskole. Det vil også bli anledning til å møte regissøren.

 

Regissør Joshua Oppenheimer, bosatt i København, står bak de kritikerroste og Oscar-nominerte dokumentarfilmene The Act of Killing (2012) og The Look of Silence (2014). Begge filmene handler om det brutale folkemordet på kommunister i Indonesia på 1960-tallet.

 

Rektor ved Nordland kunst- og filmfagskole, Jan Bull, er stolt over at en kapasitet som Oppenheimer ønsker å besøke skolen: «For mer enn et år siden kontaktet vi Joshua for første gang med tanke på å avholde en masterclass ved Nordland kunst- og filmfagskole. Vi har hatt jevnlig kontakt med han siden, men Oscar-nominasjoner og andre prosjekter har hele tiden kommet i veien. Men nå kommer han for å vise sine filmer, snakke om sine filmer og gå på fjelltur».

 

Filmkritiker og redaktør i magasinet Rushprint, Kjetil Lismoen, omtaler filmskaper Oppenheimer på denne måten: "Joshua Oppenheimer er kanskje vår tids mest toneangivende dokumentarfilmskaper. Hans to filmer om folkemordet i Indonesia har åpnet øynene våre for hva en dokumentar kan utrette, både som kunstnerisk uttrykksform og sosialt redskap, og vil få en sentral plass i filmhistorien."

 

The Act of Killing (2012) handler om folkemordet på kommunister i Indonesia på 1960-tallet, hvor opptil to millioner mennesker ble brutalt drept. Oppenheimer har gjort noen vågale filmatiske valg, blant annet lar han noen av massemorderne få iscenesette seg selv og rettferdiggjøre sine forbrytelser foran kamera. Filmen har skapt sterke reaksjoner der hvor den har blitt vist.

 

The Look of Silence (2014) kan sees på som en oppfølger til The Act of Killing. I denne filmen følger Oppenheimer ofrene etter det glemte folkemordet i Indonesia i 1965. Filmen var nominert til Oscar for beste dokumentarfilm i 2016.

 

Åpen visning av The Act of Killing og The Look of Silence

 

Filmvisning: The Act of Killing
Dato: 27. april

Tid: kl. 13:30 – 15:30

Møt regissøren: 16:00 – 18:00
Sted: Black Box, Nordland kunst- og filmfagskole

 

 

Filmvisning: The Look of Silence

Dato: 28. april

Tid: kl. 11:00 – 13:00

Masterclass: 13:00 – 15:30

Sted: Svolvær Filmteater